www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


Vodovod prošao,vode nema

(Vezano uz baladu "Blato moje, žedno pokraj vode") - Ivan Miljak

 

Blato na Cetini                           /Photography by www.iloveomis.com/

Blato n/C

 

Ima  šest, sada već sedam godina da je zaobalnim dijelom općine Omiš prošao vodovod. Nositelji gradnje vodovoda su grad Omiš i omiški Vodovod. Na trasi vodovoda s lijeve strane Cetine su omiška Nova Sela i Blato n/C. No, kako su zaseoci  u oba spomenuta mjesta (neki manje neki više) udaljeni od trase vodovoda, potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju za tzv. sekundarnu (lokalnu) mrežu. U Blatu je za tu svrhu osiguran jedan milijun kuna, što je nedostatno, jer bi trebalo smoći cijelih 5 milijuna kuna. Tako je u Blatu n/C Vodovod prešao na desnu stranu Cetine i upravo je u gradnji u mjestima Gornjih Poljica. Da bi se vodovod priveo svrsi, trebalo bi osigurati oko 20 milijuna kuna. Na pitanje: "Kada će voda poteći iz slavina?"- odgovora nema.

Paradoks je što voda rijeke Cetine napaja cijelo priobalje i otoke, a spomenuta mjesta omiške zagore crpe vodu (kišnicu) iz čatrnja (bunara) u kojima razina vode ovisi od milosti neba, odnosno oblaka, kojih, posebno ljeti nema ni na vidiku. A do vode iz VODOVODA, čini se, trebat će još dugo čekati.

 

Prof. Ivan Miljak

 

 

 

 

   Back                                                                                                           Top of page