www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


Winnetou će dobiti hrvatski spomenik

23.03.2007.

 

Pierre Brice

Winnetou

Pritisnite na fotografiju za saznati više o Winnetouu i Old Shatterhandu...

Za "Winnetou park", u kojemu bi turisti mogli glumiti Indijance i kauboje, zadarska općina Jasenice je u svom Prostornom planu izdvojila 30 hektara zemljišta iznad kanjona rijeke Zrmanje

Filmski lik indijanskog poglavice Winnetoua iz popularnih knjiga Karla Maya na najboljem je putu da preraste u novi turistički brend Zadarske županije. Područje Starigrada je od 26. do 28. svibnja domaćin prve međunarodne Konvencije ljubitelja filmova o Winnetouu, na platou kod Jasenica u planu je obnova originalnoga filmskog seta iz 60-ih - indijanskoga sela Pueblo - u kojem je "rođen" Winnetou, dok je koproducent serijala, Jadran film, pokrenuo inicijativu da na istom mjestu podigne spomenik liku kojeg je nezaboravno utjelovio Pierre Brice.

Tisuće zaljubljenika u Njemačkoj

Ljubitelji Winnetoua svake godine posjećuju lokalitete gdje je sniman njihov najdraži serijal- Potencijal za turističku priču definitivno postoji. Samo u Njemačkoj postoji više od 150 klubova koji okupljaju tisuće zaljubljenika u serijal, od običnih gledatelja, pa do bivših statista - kaže Zvonko Šupe, direktor zadarske Turističke zajednice. - Na ljudima iz struke je da naprave sve što mogu kako bi popularnost filmskog serijala na najbolji mogući način iskoristili za razvoj turizma. Osobno znam da među njemačkim investitorima, također velikim fanovima priča o Winnetouu, postoji interes za ulaganje u izgradnju tematskog zabavnog parka.
Za potrebe "Winnetou parka" u kojem bi turisti u pravim kostimima mogli glumiti Indijance i kauboje, ali i oponašati život u vrijeme Divljeg zapada, Općina Jasenice je u svom Prostornom planu izdvojila 30 hektara zemljišta iznad kanjona rijeke Zrmanje, a da interes za njegovu realizaciju postoji, potvrdio nam je i načelnik općine Martin Baričević.
- U kontaktima smo s Jadran filmom koji je, kao koproducent filmskog serijala, suvlasnik filmova o Winnetou te raspolaže velikim brojem originalnih filmskih kostima i setova. Mi smo u svemu tome prepoznali svoj interes za turističku promociju, odnosno razvitak specifičnog oblika kulturnog turizma na širem području Velebita, koristeći potencijal filmskog serijala, Legendarni Indijanac dobit će spomenik na mjestu gdje je na filmu upoznao najboljega prijateljaali i prirodnih ljepota Zrmanje, Starigrada i Jasenica - kaže Baričević.
Novi indijanski Pueblo podigao bi se baš na mjestu nekadašnjeg filmskog seta iznad Zrmanje.

Nužno razminiranje

Kao lokacija za spomenik spominje selo Jasenice, gdje je snimljena scena u kojoj Winnetou upoznaje budućeg "bljedolikog" prijatelja Old Shatterhanda. Preduvjet za ulazak u projekt ipak je razminiranje cijelog podvelebitskog područja, u čemu Hrvatskoj intenzivno pomaže vlada Republike Njemačke.

 

Piše: Ivica Nevešćanin; IZVOR: "Slobodna Dalmacija"

 

 

S lijeva na desno: Ugo i Jakša Matulić pored indijanskog totema u Radmanovim Mlinicama, nakon snimanja jednog od "Winnetou-a"

 /From left to right : Ugo and Jakša Matulić by the Indian totem in Radmanove Mlinice after the screening of  one of the "Winnetou" films/

Omiš, Croatia - July 1966

 

 

   Back to "News"                                                                                        Top of page                                                  Back to "News - Arts, Culture &..."