www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


dr. Toma Mimica - odvjetnik

Povijesna Osoba (Historical Figure)

~ jedan od osnivača N.K. "Hajduk"

Rođen: 21. prosinca 1884. u Rogoznici (Lokva)

Preminuo: 26. lipnja 1952. u Novom Sadu

 

Školovanje: Osnovnu školu završio u Dubrovniku a gimnaziju u Splitu. Studirao pravo u Zagrebu, Pragu i Beču. Doktorat Doctor iuris utriusque stekao na Sveučilištu u Zagrebu.

Kretanje u službi: do 1934 godine radio je kao odvjetnik u Omišu. Od 1935 godine po naredbi Hrvatskog bana premješten je u Split gdje radi kao Javni bilježnik za Split i Šibenik. 1938 g. kao član Jugoslovenske Radikalne Zajednice izabran je za narodnog poslanika u Senatu Kraljevine Jugoslavije.

Politička karijera: Za vrijeme Austorugarske monarhije i u toku I svjetskog rata djelovao kao jedan od najaktivijih predstavnika Nacionalističke i Revolucionarne omladine Dalmacije.  Poslije rata bio je član Jugoslovenske Radikalne Zajednice.  Bio je član uprave Sokolske Župe u Splitu. Bavio se publicistikom.

U toku II svjetskog rata bježi pred ustašama iz Splita u Beograd.  Poslije II svjetskog rata živi  u Beogradu, a zatim u Novom Sadu gdje radi kao pravni referent u Saveznoj prehrambenoj direkciji u Novom Sadu. Preminuo je 26. lipnja 1952 godine u Novom Sadu. Bio je oženjen suprugom Kalinom sa kojom je imao troje djece: Ognjanu, Mladena i Nenada, od kojih  ima sedmoro unučadi i troje praunučadi.

* "Iz obiteljskog albuma": dr. Toma Mimica

 

 

 

     Back                                                                                                         Top of page