www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


65. obljetnica pokolja u Gatima

1. listopada, 2007

 

U ponedjeljak, 1.listopada, 2007. u 10:30 h kod župne crkve sv. Ciprijana u Gatima obilježit će se 65. obljetnica pokolja koji su četnici popa Đujića izvršili nad poljičkim pukom u Gatima, kada je mučki ubijeno 95 osoba. Sveta misa zadušnica za sve ubijene je u 10:30 h, a komemoracija s polaganjem vijenaca također kod župne crkve u 11:15 h... Gata i ljudi ovog kraja nikad neće zaboraviti 1. listopada 1942. Najmlađa od 79 žrtava imala je devet mjeseci, a najstarija 87 godina. Nekolicina preživjelih Gaćana toga je dana izgubila svu bližu i daljnju rodbinu, a sva su Gata bila zapaljena i uništena...

1. listopada 1942. godine

Dan koji je po zlu ušao u povijest.

Jedan dan od zore do mraka

Ovaj dan je najtužniji u povijesti Gata. Toga dana je od ruke četnika pod zaštitom talijanske okupatorske vojske selo Gata zapaljeno, a usmrćeno je 79 nedužnih osoba razne životne dobi i spola.

Pocelje

U zaseoku Pocelje u rano jutro četnici su ubili 7 žena koje su nosile mlijeko u grad Omiš. Poklane su na izlazu iz Gata u predjelu koje se zove Bili stan. Neke su od njih okrutno izmučene, umrle u teškim mukama.

 

Talijanska vojska se zadržavala na glavnim putovima, a četnici su se razilazili po zaseocima te palili kuće. U zaseoku Podgrac četnici su nastavili s ubijanjem, strijeljavši nedužne. Nastavili su svoj krvavi pohod u Pocelju gdje su okupili 30 osoba, muškaraca, žena i djece. Prvo održavši govor koji je završio prijetnjom paleži i pokoljem, nakon kojeg su govor sproveli u djelo. Skupili su ljude na gumno, okružili ih sa svih strana sa stražom, zapalili im kuće, a kad su sve kuće bile zapaljene na red su došli i ljudi.

Ovo su imena nedužno stradalih u Pocelju:

Matija Bagat, žena Lukina, pogine s svojim sinom Antom, Luka Generalić pok. Ante, Mate Generalić pok. Andrije sa svojom ženom Ivkom, Andrija Generalić pok. Marka, zvani Jerceg, Frane Generalić pok. Mate, Vicenco Generalić pok. Mate, Danica Generalić, žena Marinova, Ivan Jerić pok. Ante sa svojim sinom Antom, Luce Jerić, žena Lukina, Mile (Milka) Praničević, žena Antina, Filip Praničević pok. Tome, Filip Očasić pok Mate, Marin Pivčević pok. Ante.

Osim ovih nedužno stradalih neki su neočekivano preživjeli, ranjeni, zaštićeni tijelom majke, oca, brata, sestre ili nekih drugih. toga dana u Gatima bilo je primjera junaštva u kojima su hrabre majke izlagale svoje živote da bi boreći se protiv puške i bajunete zaštitile život svoga djeteta. njihova se hrabrost ne smije zaboraviti.

Krvnici su napustili stratište.

Podgradac

Zaseok se nalazi na jugozapadnom dijelu Gata. Graniči sa sjeveroistočnom padinom povijesnog Graca. Oni koji su stanovali u Skočibama, to su područje nazivali i polje. U Podgradac su četnici stigli iz pravca Omiša. I tada se razvoj događaja mijenja strahovitom brzinom, iz sata u sat. Ovo su kazivanja Andrije Pivčevića pok. Nikole

 

koji je, iako dijete od 8 godina, bio zahvaćen krvavim događajima. Andrija je sve dobro zapamtio. Pred kućom sam zatekao 5-6 vojnika nejednako odjevenih. Ostavio sam mlijeko s nakanom da pođem majci, ali me jedan od njih zaustavio. Nakon toga poveli su mene, Andriju Pivčevića pok. Grge, njegovu ženu Filu, njegova brata Matu i Miju Bašića-Biliškova s Dubrave prema Podvinišćini. Ujedno su zapalili kuće. Druga je patrola privela još jednu skupinu mještana među njima jedan čovjek iz Gornjih Poljica i Mate Perišić Ivanov iz Čišala. Tada su nabili bajunete na puške i počeli pucati. pogodio me metak u bedro lijeve noge. Došao je iznad mene i zadao 9 uboda nožem. Tada su me ostavili. I nastavili s pokoljem.

 

Ovo su imena nedužno stradalih Podrgadcem:

Danica Miloš, žena Ivanova, njena djeca Božidar-Darko i kćer Vesela, Andrija Pivčević pok. Grge i njegova žena File, Mate Pivčević pok. Grge, Mate Kačunić pok. Marka iz sela Putišića, Ćiro Smajić pok. Jure iz Doca Donjeg, Ana Krcatović pok. Stipe oz sela Ostrvice, Marko Borovac Ivanov, njegov otac Ivan Borovac pok. Ivana, Markova majka Ana Borovac r. Bagat, Rafael Borovac pok. Ivana, Špiro Borovac Rafaelov, Mate Mekinić pok. Ivana -Stipanić, Petar Pivčević pok. Nikole-Perić, Ljubica Pivčević, kći Petrova, Marija r. Vuković žena Petrova i njegova kćerka Tonka (njih dvije su ubili Nijemci23. Ožujka 1943.), File Kuvačić, žena Ivanova -Žuveta, Ante Bulić pok. Jakova iz Tugara.

U zaseoku Tvrdići četnici su skupili Pavla Tvrdu pok. Joze, Marka Tvrdu pok. Petra, Božu Borovca pok. Mate, i Marina Korduna pok. Petra i ubili ih u Skočibama na mjestu koje zovemo Grabar.

Stariji naziv za Skočibe je Skočibue, smješten je na sjeverozapadnom dijelu Gata, gotovo pod samim mosorskim vrletima. Naselje je vrlo staro, najstarije u Gatima. Kuće su građene u tehnici suhozida, a pokrivene kamenom pločom. Voda se nalazila u bunarima. Stanovnici Skočiba danas žive Podgracom. Na Grabru je ubijen i Pavao Mekinić pok. Petra. Kraj Grabra ubijena je i Ljubica Beović r. Jerić. Ostali iz plemena Beović su pobjegli u Mosor. Iz plemena Pivčević koje je bilo dosta brojno u poljičkim razmjerima i bogato ubijen je Stipe Pivčević pok. Nikole. Sutradan je zapaljen veći dio Skočiba.

 

Čovići

1 listopada 1942. ostavio je u Čovićima duboke tragove.

Ubijeni u Čovićima su:

Jelica Čović, Stanko Čović pok Joze, Kata Čović, r. Mekinić njegova žena, djecu Ana Mariju i Dušana, Ivka Čović pok Joze, Mirko čović pok. Filipa, Jozo Mrkonjić, Matija Čepić pok. Ivana iz Duća, Manda Miličević Lukina.

U samom zaselku živote su izgubili: Matija Čović r. Vulić, Pavica Čović, r. Bašić, Ivan Čović pok. Nikole, Šima čović, Božidar Čović, Mate Lukačević pok. Jure, a osim njih Nijemci su silazeći s Mosora ubili 26. rujna 1944. Franu Lukačevića i Augustina Čovića.

Kuvačići

U prošlosti zvani i Varoš. Smješteni na krajnjem istoku. U prošlosti su davali dosta svećenika. A taj dan oluja je stizala s zapada.

Mare Kuvačić Špirov je prvi ubijen. Nakon toga većina je pobjegla u Mosor, a ostali su oni koji su bili uvjereni da ih njihova nedužnost može spasiti.

Ante Kuvačić pok. Mate, Mate Kuvačić pok. Jure, Mate Kuvačić pok. Ivana-Cezar, njegova sestra Ana, Jure-Kajo Kuvačić pok. Marka-Bartulov, Nijemci su 7. studenog 1943. ubili Jurinu ženu Maru i Jurinu sestru Anu udanu za Stipu Lulića, Jozo Kuvačić pok. Jure-Bagatušin, Ante Kuvačić pok Ivana-Ižapa, Ivka Proso žena Karlova, Marija Kuvačić Ivanova-Markić, Marko Proso su stanovnici iz Kuvačića čija se jedina krivica sastojala u tome da su se našli u krivo vrijeme na krivom mjestu.

 

Suđenje u Beogradu

Godine 1972. je podignuto spomen-obilježje. Na granitnim pločama urezana su imena žrtava pokolja u Gatima.

Izvor: www.gata.hr /Internet portal poljičkog sela Gata/; www.dugirat.com /Internet portal Dugog Rata/

Korišćen materijal iz knjige: ''DA SE NE ZABORAVI'' /Autor: don Frane Mihanović/

 

 

     Back                                                                                                          Top of page