www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


61. obljetnica partizanskih gimnazija Hrvatske

11. studenog, 2006.

 

U organizaciji Saveza antifaštističkih boraca Hrvatske u Zagrebu je danas održana proslava 61. obljetnice partizanskih gimnazija Hrvatske.

Na svečanosti se okupilio oko stotinjak nekadašnjih polaznika partizanskih gimnazija. Partizanske gimnazije u Hrvatskoj osnovane su 1945. i djelovale su do konca 1948. U Zagrebu je postojala gimnazija "Maršal Tito", u Osijeku "Ivo Lola Ribar" te na otoku Hvaru "Vladimir Nazor".

Domaćin današnjeg susreta Rade Pavlović istaknuo je da su, osim partizanskih gimnazija, prema odluci ZAVNOH-a, za obrazovanje i prosvjećivanje tadašnje partizanske mladeži djelovale i osnovne škole, stručne škole, razni tečajevi, opismenjavanja, otvarane su đačke i narodne knjižnice te domovi kulture.

Isto tako, Rade Pavlović je naglasio kako nigdje u svijetu, kao u Hrvatskoj, nije postojala ratna i poratna gimnazija koja je u kratkom roku obrazovala toliko mladih. Istaknuo je kako su mnogi od onih koji su pohađali te gimnazije, a dolazili su iz svih dijelova Hrvatske, postali poznate osobe te su imali važnu ulogu u gospodarskom, političkom i javnom životu te koji su sudjelovali i u obnovi zemlje.

"To je generacija koja je obilježila drugu polovicu dvadesetog stoljeća", te je naglasio kako ih danas zabrinjava, što "antifašizam u Hrvatskoj kao civilizacijska tekovina, ne zauzima ono mjesto koje mu povijesno pripada".

 

 

Pavao (Pave) Matulić (1925-2005)

Fotografija iz indeksa polaznika partizanske gimnazije "Vladimir Nazor" na otoku Hvaru

 

 

Napomena:

  Jedni od polaznika partizanske gimnazije "Vladimir Nazor" na otoku Hvaru su bili i Omišani:

 

Pavao (Pave) Matulić

 (1925-2005)

Svetozar (Sveto) Pivčević

(1928-2005)

     isto kao i njihov "veliki" prijatelj Ivo Kadić (poznati kazališni i filmski glumac) iz Dugog Rata.

 

 

 

 

     Back                                                                                                          Top of page