www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


Tekst govora Ante Drage Šodana  prilikom otvaranja 14. Festivala dalmatinskih klapa

Omiš, 1980. godine

Ante Drago Šodan (1932-2007)

Predsjednik Skupštine općine Omiš

 

S osjećajem zadovoljstva što imam čast da u ime Skupštine općine, grada domaćina i svoje osobno, pozdravim cijenjene slušaoce - ljubitelje dalmatinske klapske pjesme - drage nam goste, klape učesnice 14. Festivala dalmatinskih klapa i organizatore festivalskih priredbi. Bit će mi drago, ako vam boravak u našem gradu za vrijeme festivalskih večeri bude ugodan i ostane u lijepom sijećanju.

Omiš - grad u srcu Dalmacije - s bogatom prošlošću ostaje dosljedan sebi, dajući svakom vremenu svoj doprinos: u ovome trenutku, očuvanju kulturne baštine svojih predaka, otimajući od zaborava i njegujući izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu.

U današnjoj eri, u kojoj je način življenja, uvjetovan općim razvojem društva i napretkom tehnike, koji je bitno drugačiji u odnosu na vrijeme u kome je klapsko pjevanje činilo sastavni dio življenja, prisutna je i počela se prepuštati zaboravu lijepa i svima nama draga izvorna dalmatinska pjesma.

Da sadašnja i buduća pokoljenja ne bi ostala osiromašena dijelom svoje kulturne baštine, grupa omiških entuzijasta organizira prije 14 godina prvi, a danas 14. Festival dalmatinskih klapa - jedinstvenu smotru dalmatinskog klapskog pjevanja.

Interes koji za njega vlada, prisustvo svake godine sve većeg broja klapa učesnica, kako iz priobalnog i otočkog dijela od Kopra do Ulcinja, isto tako iz unutrašnjosti, Bosne, Hrvatske i Slovenije, dokaz je o mnoštvu novoformiranih klapa, a ljepotom izvedbi potvrđuje se stalan napredak.

Masovnost i ljepota izvedbi bili su i ostali osnovni moto ovog Festivala. Već stvoreni interes za klapskim pjevanjem, koji stalno raste garancija su da nećemo biti lišeni ljepote izvorne dalmatinske klapske pjesme, čemu je (neka ne ispadne neskromno) značajan doprinos dao i ovaj Festival.

Hvala svima koji su doprinijeli njegovom napretku i afirmaciji kao i onima koji su potpomagali da se ova značajna kulturna manifestacija održi.

U nadi i uvjerenju da će i ovogodišnji Festival svojom kvalitetom potvrditi već stečeni renome, a skladateljima dati poticaj za nova ostvarenja, proglašavam 14. Festival dalmatinskih klapa otvorenim, a klapama učesnicima želim puno uspjeha.

Ante Drago Šodan

 

- Ante Drago Šodan je bio predsjednik Skupštine općine Omiš 1980. godine

/Skupština općine Omiš je obuhvaćala današnji teritorij općina: Omiš, Dugi Rat, Zadvarje i Šestanovac/

 

              Tekst i fotografija prenesena iz kataloga "XIV Festivala Dalmatinskih Klapa - Omiš" - 1980  /Fotografija: Arhiva FDK-Omiš/

 

 

 

   Back                                                                                                           Top of page