www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


Ernesto Che Guevara

 

Ernesto Che Guevara

(1928-1967)

"Lik koji je mladež Omiša nosila na jeans jaketama 1970-ih godina... u svakodnevnom životu kao i na omladinskim radnim akcijama (ORA*) koje su se bile održavale po cijeloj bivšoj državi..."

 

* - Dragovoljni omladinski rad, za vrijeme Hrvatske koja je bila u sklopu SFR Jugoslavije, je bio lijep oblik zajedničkog druženja mladih ljudi. U Omišu su bile djelovale omladinske radne brigade: ORB "Ivo Lola Ribar" i ORB "Đuro Pucar Stari".

Komentar: "Na volonterskom (dragovoljnom) radu uz kapitalizam počivaju mnogi zapadni sistemi, a zahvaljujući takvom radu, dobrim dijelom izgrađena je i SFR Jugoslavija, mada se u komunističkom i socijalističkom sistemu volonterizam nazivao "dobrovoljnim radnim akcijama". Nakon raspada Jugoslavije volonterizam ili dobrovoljni rad za općenarodno dobro, na našim se prostorima u potpunosti izgubio".

 

Slobodan Samardžić: "Hej haj brigade"

Napomena: Pjesma "Hej haj brigade", u izvedbi Slobodana Samardžića, je bila neslužbena himna omladinskih radnih akcija koje su se bile održavale po cijeloj SFR Jugoslaviji.

 

         

   Back                                                                                                           Top of page