www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


Pogrebni govor

Govor Andrije Bubala, posvećen Pavi Matuliću, u ime Saveza boraca i Antifašista grada Splita

/Omiš, 24. siječnja 2005. godine/

 

Pave Matulić

Omiš - 6. srpnja 1925; Split - 22. siječnja 2005

 

Draga rodbino, prijatelji i znanci te sve prisutni poštovatelji pokojnog Pave Matulića, dopala me je dužnost da se ispred Saveza boraca i Antifašista grada Splita, kao i odbora bivših zatvorenika i taljanskih fašističkih zatvora i nacističkih njemačkih koncentracijskih logora, za vrijeme drugog svjetskog rata, oprostim od našeg suborca i druga Pave.

Nagla, iznenadna smrt istrgla je iz naše sredine velikog i neustrašivog borca za Socijalnu pravdu i svekolika radnička prava.

Naš dragi Pave kao i ova mala grupa bivših logoraša, koje ovdje trenutno predstavljam, prošli smo kroz užase i strahote gore spomenutih zatvora i logora, strašnije od Danteovog pakla.

Naš dragi Pave bio je prije svega izuzetan roditelj i suprug. Ponosio se svojom djecom i suprugom, a oni su bili izuzetno ponosni na njega. Pave je bio oličenje poštenja i skromnosti, voljen od svakoga, jednom riječju on je bio moralna vertikala.

Sada kada se početkom travnja ove godine upravo spremamo otići na proslavu 60 godišnjice oslobođenja logora Bueheuvald, tebe nažalost neće biti među nama. Nećeš proći ispod ciničnog natpisa na ulaznim vratima "JEDEM DAS SEINE"1, jer iz svih logora smrti moglo se izaći u vidu dima logorskih krematorija. Nećeš imati priliku čuti otužni zvuk velikog zvona, koji se povremeno oglašava kao memento, što znači memento - ne ponovilo se.

Omanja grupa političkih zatvorenika u logoru Buchenwald, bila je jedinstvena, međusobno organizirana i povezana, u čemu je naš drug Pave uvijek prednjačio.

Buchenwald, spada među rijetke logore koji su sami sebe oslobodili, otetim oružjem od bivših stražara esesovca.

Dok su svi hrlili slobodi, nakon godina teških patnji i stradanja, naš drug Pave, nije propustio da pokupi ostatke svoje robijaške odjeće i obuće kao i razne druge predmete koji su asocirali na tužne dane stradanja i patnji.

On je već tada imao viziju da kad se vrati u svoj rodni Omiš, da će mladim generacijama preko ovih predmeta i živom riječi objašnjavati, kako treba čuvati netom stečenu slobodu.

Pave je po svojoj prirodi bio pragmatik i perfekcionista. Njegova upornost i veliki trud u prikupljanju velikog fundusa predmeta,  koji su se odnosili na koncentracioni logor Buchenwald, stvorio zadivljujuću zbirku.

Organizirao je zapažene izložbe2, osobito među mladima, za koje je dobivao zaslužena priznanja. U ovom njegovom pionirskom i neobičnom poslu, rukovodili su ga isključivo humani i politčki motivi.

Pokojni Pave htio je svim dobronamjernim ljudima objasniti što bi bilo da je nacizam i fašizam pobjedio.

Mislim da sam ovim skromnim riječima, uspio donekle istaknuti taj izuzetni lik našeg druga i suborca Pave Matulića kojim se njegov Omiš ponosio. Stoga pozivam sve prisutne da našeg dragog Pavu ponesemo u našim srcima, sve dok mi budemo trajali. Neka mu bude laka ova vrisovačka zemlja i neka mu je vječna slava.

 

/Bubalo Andrija/

Njegov drug i suborac

 

1 -"SVAKOM SVOJE"

2 -IVIMA NA OPOMENU, ŽRTVAMA NA SLAVU"

     (Izložba iz života i rada u koncentracionim logorima, koja je bila održana u slijedećim mjestima:

     1) Metlika - 1967., 2) Split - 1970., 3) Šibenik - 1970., 4) Rijeka - 1972., 5) Omiš - 1972.,

     6) Split - 1973., 7) Zagorje Ob Savi - 1982., 8) Omiš - 1983., 9) Pula - 1984. i 10) Trogir - 1985.)

 

Fotografija (nepoznati autor): obrada/dizajn/dodatni tekst: Ugo Matulić

 

 

 

 

   Back                                                                                                           Top of page