www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


Tata, dozvoli mi da budem tvoja sjena

- Posveta Uga Matulića svom ocu

 

Pave Matulić - Rođen  6. srpnja 1925 u Omišu, Preminuo 22. siječnja 2005 u Splitu

 

Hvala ti tata na dobroti tvog srca i na poštenju duše tvoje.

Ponosan sam na tome što si bio dosljedan svojim idealima i što te ništa nije moglo pokolebati na tvom životnom putu. Ponosan sam što ni zatvori (Split, Šibenik, Kopar i Perugia) pa ni logori (Dachau i Buchenwald) nisu mogli slomiti tvoju želju za životom niti ljubav prema rodnoj grudi i bližnjem svome.

Sretan sam što si preživio sve strahote II. svjetskog rata i što si imao privilegiju da postaneš suprugom, "šogorom", ocem, "barbom" i "diverom". Hvala mome bratu Jakši što ti je omogućio da postaneš "nonom" podarivši ti Luku, Pavu i Martu.

Ponosan sam na tebe što si svojim primjerom bio inspiracija ne samo nama, tvojoj obitelji, nego i svima onima kojima si dao toliko puno a da za uzvrat nisi ništa tražio.

Da nisi bio taj koji si bio, mogli smo imati puno toga materijalnog ali tvoje ti je poštenje bilo važnije od svega. Svi su te cijenili jer nisi bio kao i oni mnogi koji su se okoristili svojim pozicijama u društveno-političkom životu svog vremena.

Hvala ti na svemu onome što si nam dao, a dao si nam i više nego čega smo i sami svjesni.

Kada sam stavljao tvoju osmrtnicu, na vrata kraj "Bagulina", jedan me je stari čovjek upitao: "A čiju to osmrtnicu  stavljaš?" a ja sam mu odgovorio da je to osmrtnica moga tate, na što mi je on rekao: "Ako budeš njegova sjena biti ćeš veliki čovjek!".

"Tata, dozvoli mi da budem tvoja sjena"

 

Calgary, 20. veljače 2005. godine

 

Ako ste zainteresirani možete pročitati najbolji novinski članak, ikada napisan, o mom ocu: "Tragom broja 35486".

S poštovanjem,

Ugo Matulić

 

 

   Back                                                                                                           Top of page