www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


Moj Modrišu, moja rodna grudo

 

Moja prva sjećanja vraćaju me unatrag pola stoljeća, u dane kad se malo imalo, puno radilo, a srca su bila ispunjena srećom, zadovoljstvom, radošću…

Sjećam se tih dana sa sjetom, ljubomorno čuvam uspomene na bezbrižno djetinjstvo i tugujem znajući da nijedna nova generacija neće moći doživjeti ništa slično…

Bilo nas je mnogo. Mnogo u kući oko komina u dugim zimskim večerima; mnogo u polju , od ranog proljeća do kasne jeseni; mnogo na ispaši za stadima u dane školskog raspusta. Bilo nas je malo. Malo u koloni kad bi odlazili u školu, malo u prvim klupama ispred oltara, malo na livadi kad bi trčali za balunom koji se čuva s puno ljubavi da ne završi na drači.

Danas nas nema. Nema, ni tu ni tamo, ni ujutro rano, ni uvečer kasno, tek ponekad danom kad prispiju sezonski poslovi. Okupimo se da svak sebi posije, posadi, uradi i odmah pobjegne natrag bliže moru, u grad, u ćibu, u dobrovoljno zatočeništvo.

Ostane nas tek malo da kratimo duge zimske večeri, da na ljetnoj mjesečini čekamo večernji povjetarac koji će nas rashladiti prije sna. Ostane nas tek malo na našem Modrišu da uživamo u miru i ljepoti kakve nema nigdje drugo na svijetu. Iako imamo svu pomoć tehnike, mehanizaciju, sva pomagala da se u našem malom mistu lipo i ugodno živi, nema nas!

Nema dječje vike, nema dokonih razgovora staraca, nema gužve i živosti kao nekada, nema… a samo smo na jedva tri, četiri kilometra od Omiša.

Razišli smo se "ka rakova dica, svako za se, svak na svoju stranu."

Krovovi  blijede i plaču, škure tužno škripe na vjetru , a cvrkut ptica traži uho koje će ga čuti. Ja sam još tu da sve čujem, vidim i čuvam. Ostao sam da budem svjedok ove ljepote do zadnjega daha moga bića, jer: "Volim te moj Modrišu, moja rodna grudo!"

 

Anđelko Čagalj-Đele

 

 

 

 

 

 

 

   Back                                                                                                           Top of page