www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


Karlo Bulić

Povijesna Osoba (Historical Figure)

 

(Trst, 12. svibnja 1910. - Beograd, 19. listopada 1986.)

Belina i Dotur Luigi - iz TV serije "Naše malo misto"

 

Karlo Bulić, nezaboravni doktor Luigi iz TV serije "Naše malo misto", je rođen 12. svibnja 1910. godine u Trstu, kao četvrti sin u obitelji uglednog tršćanskog trgovca vinom, rodom iz Poljica u Dalmaciji (Tugare, Omiš). Bezbrižno djetinjstvo prekida Prvi svjetski rat, a očeva smrt (brod kojim je 1918. godine plovio u Dalmaciju, je torpediran), zauvijek ga je odvratila od želje da postane pomorac.

Htio je biti i pomorac, i slikar, i pilot, i doktor, ponajmanje glumac, ali..."život mi je bio jako buran, a priroda ni slučajno avanturistička. "Ja sam zapravo strašljiv čovik. Ne volim ulaziti u avanture, u nepoznanice. A ipak, život me je uvik gura i gura, baš u takve situacije...".

Otišao je u vojsku, u avijaciju. U glumačke vode upada slučajno, sredinom tridesetih, kada se pridružuje putujućoj glumackoj skupini "Talija" , s kojom "igra sve i svašta, ali bila je to prava glumačka škola, škola zanata"... Zatim je došao drugi svjetski rat i Bulić je najprije bio rezervist Kraljevske vojske, a potom u partizanima...

Prvi posljeratni angažman mu je u HNK u Splitu, odakle 1947. godine stiže u Beograd u tek osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP): "Bio sam, doslovno, prestrašen. Kakvi glumci, asti boga! A kad je Bojan Stupica prolazio pored nas, mi nismo disali da ga ne bismo - dekoncentrirali..." pričao je. Prva uloga u JDP-u bila je na dan otvaranja teatra u Cankarevom "Kralju Betajnove" koji je režirao Bojan Stupica 1948. godine.

Glumio je svuda, ali je JDP ostalo njegovo matično kazalište do penzije 1971. godine i uloge u Erdmanovom "Samoubojici".

I pored brojnih uloga u kazalištu i na filmu, ono što je definitivno obilježilo karijeru Karla Bulića bila je 1970. godina i uloga doktora Luigija u seriji "Naše malo misto" po scenariju Miljenka Smoje i u režiji Danijela Marušića. Serija je praznila ulice jugoslovenskih gradova, a Bulić i njegova partnerica Asja Kisić (Bepina) postali su mega-zvijezde.

Uloga ga je, kaže, uzela pod svoje: "To je moje proljeće, to su one crvene trešnje zakačene na uho djetinjstva". Međutim, kako je serija odmicala, sve su ga više poistovjećivali s ulogom. Kada je Marušić neopozivo odlučio da, i pored protesta, na seriju stavi točku, Karlo Bulić konačno može odahniti: "Žao mi je što sam s Luigijem ubio sebe. S novim se likovima trudim, pokušavam ubiti Luigija kojeg bih se rado otarasio, smeta mi".

Bulić je odlično glumio u svojoj karijeri i u: "Dundu Maroju", "Ribarskim svađama", "Kralju Learu", "Ledi", "Braći Karamazovima", "Don Carlosu"... Osim glume 14 godina je predavao masku i šminku studentima Pozorišne akademije.

Bio je čovjek raznih zanata. Volio je more. Bio je, kažu ljudi, "Karleto, Karletino, šarmantan, duhovit, druželjubiv, topao, drag".

 

Izvor: "Wikipedija" Slododna enciklopedija

 

 

 

     Back                                                                                                          Top of page