www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.

.


 Jakov Tomasović - književnik

Povijesna Osoba (Historical Figure)

 

             Jakov Tomasović (Kučiće 1882. – Omiš 1962.), hrvatski književnik, za života je objavio desetak knjiga pjesama, hagiografija (života svetaca), pripovijedaka, putopisa. Napisao je i prvi turistički vodič Omiša, tiskan u dva izdanja (1926. i 1932.), bio urednik i nakladnik časopisa "Jadranska vila" (1928. – 1935.). Taj omiški mjesečnik u svoje je doba bio jedini književni list na hrvatskoj obali Jadrana. U njegovoj književnoj ostavštini, međutim, ostalo je znatno više knjiga, nego ih je za života objelodanio.

            Ostavština je pohranjena kod njegova sinovca Bogoljuba Tomasovića u Kučićima. Ona pokazuje da je taj pisac iz Kučića imao još šire književne interese. Pripremio je za objavljivanje i nekoliko komedija, jednu dramu, započeo roman. U ostavštini je i jedan njegov mali spjev (epilij) "Bura", koji je tek sada, zahvaljujući uredništvu župskog lista "Zov rodnih ognjišta", ugledao svjetlo dana, makar ga je pjesnik završio i prepisao za tisak 1917., dakle prije 85 godina.

            Jakov je većim dijelom svoga vijeka živio izvan Kučića, u Splitu, Rijeci, a ponajviše u Omišu, gdje je držao knjižaru i papirnicu punih 30 godina (1914. – 1944.). Dolaskom komunističke vlasti, Jakov Tomasović ostao je bez svoje knjižare, bio je isključen iz javnog života zbog katoličke orijentacije, vrata časopisa i novina bila su mu zatvorena. Stoga je drugi mu sinovac, Anđelko Tomasović, pokušao ispraviti tu nepravdu, te je u Engleskoj (Cowley, 1957.) dao tiskati manji izbor iz njegovih dijela, koja još nisu bila objavljena.

  

(Iz šireg teksta akademika Mirka Tomasovića o piscu Jakovu Tomasoviću, uz objavljivanje njegova spjeva "Bura", časopis "Zov rodnih ognjišta", Kučiće, 2002., br. 2.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Back                                                                                                          Top of page