www.almissa.com

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


 Family Radman collection - Omiš, Croatia

 

Omiš, 6. listopada 1999

Obitelj Radman i njezina zbirka umjetnina- naslov je monografije u kojoj je splitski povjesničar umjetnosti Radoslav Tomić obradio raznovrsna djela, koja je ta ugledna i stara omiška obitelj prikupila uglavnom tijekom 19. stoljeća. Knjiga je predstavljena sinoć u Omišu.

Nekoliko naraštaja obitelji Radman prikupljalo je umjetnine, a najistaknutiji skupljač bio je pravnik, fizičar i arhitekt Antun Radman, kolekcionar rafinirana ukusa i estetike.

Obiteljska zbirka umjetnina sadržava, uz obiteljske portrete, pomodno pokućstvo i uporabne predmete, slike dalmatinskih i stranih autora, crteže, oružje, dragocjenosti, ali i veću skupinu kamenih i mramornih ulomaka iz Splita i Salone te kasnogotičke kamene fragmente.

Monografiju, predstavljenu u perivoju kuće obitelji Radman u Omišu, predstavili su nasljednik Franko Radman, povjesničar umjetnosti i potpredsjednik Hrvatskoga državnog sabora Žarko Domljan, Radoslav Tomić i predstavnici izdavača, Mihovil Popovac, ravnatelj omiškoga Centra za kulturu te Zdenko Ljevak, vlasnik Grafpexa.

Ovom knjigom obitelj Radman postaje kulturno-povijesni topos. Svatko, tko bude proučavao povijest Dalmacije, 19. stoljeće i nastanak građanskoga društva u Hrvatskoj, morat će posegnuti za njom, ocijenio je Žarko Domljan.

 

Autor: Tomić, Radoslav
Naslov: Obitelj Radman i njezina zbirka umjetnina
( Radman Family and her Artistic Collection )
Vrsta knjige: monografija
Urednik/ci: Popovac, Mihovil, Ljevak, Zdenko
Izdavač: Centar za kulturu Omiš, Grafpex-Zagreb
Grad: Omiš-Zagreb
Godina: 1999
Stranica: 80
ISBN: 953-6578-05-0
Ključne riječi: Povijest obitelji Radman, 19. stoljeće, zbirka umjetnina
( History of Radman Family, 19th century, art collection )
Sažetak:
Iscrpno se na temelju arhivske građe donosi povijest obitelji Radman koja je iz Bosne, gdje se ubrajala u plemićke obitelji, pobjegla za vrijeme ratova s Turcima. Doselila se u okolicu Sinja, a odatle u Split gdje je u 19. stoljeću imala važnu ulogu. Politički predstavnici autonomaške stranke. Dva člana obitelji, dr. Anton i dr. Josip u Padovi i Splitu skupljaju umjetnine (skulptura, slike, oružje, namještaj, biblioteka), bave se politikom (članovi Dalmatinskog sabora u Zadru) i gospodarstvom (Radmanove mlinice, vinogradarstvo).
Projekt / tema: 00200104
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstvena

 

 

Materijal za ovu stranicu pošaljite na lijevo navedenu adresu.

 

 

     Back                                                                                                         Top of page