www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


"Dani Mile Gojsalić" ("Mile Gojsalić Days")

 

Omis

 

U KOSTANJAMA 10. SRPNJA, 2004.

OTVORENI DANI MILE GOJSALIĆ

U čast heroine

KOSTANJE - Podizanjem zastave s natpisom Dani Mile Gojsalić na rodnoj kući poljičke heroine iz 16. stoljeća u Kostanju je otpočela prva manifestacija koja evocira uspomene na tradicije Poljica u okviru koje će tijekom srpnja i kolovoza ove godine biti upriličen niz kulturnih događanja. Novoutemeljenu manifestaciju je otvorila osmogodišnja Anđela, najmlađa iz poljičkog roda Gojsalić. Sama manifestacija Mili Gojsalić u čast zamišljena je s naglaskom na budućnost, koja se na ovom kršu u arealu nekad slavne Poljičke knežije temelji na tradicijskim vrijednostima.
Prisutne je u ime domaćina pozdravio kostanjski župnik don Ante Matešan poželjevši manifestaciji dugovječnost. O intenciji manifestacije i začecima ideje, koju je najavio na prošlogodišnjem prvom susretu klapa u Kostanjama danas već preminuli dopredsjednik DHK književnik Anđelko Novaković, govorio je književnik Jakša Fiamengo, a književnik Bože Mimica potom je u povijesnom i kulturološkom kontekstu održao slovo o liku Mile Gojsalić, koja se 1530. godine žrtvovala u borbi protiv Turaka, dok je Ante Radovčić kao izaslanik ministra prosvjete, turizma i športa Dragana Primorca najavio sadržaj ovogodišnje manifestacije. Zastavu je na povijesnu kuću poljičke junakinje, danas kuću braće Gojsalića, koja se planira uz pomoć i entuzijazam obitelji i mjesta u cjelini dovesti u funkciju kulture i turizma ovoga kraja (moguća spomen-kuča ili pak etnografska zbirka), podigao veliki poljički knez Petar Rodić, koji je uručio i prigodne darove sudionicima manifestacije.
U uvertiri ovog programa Pihalni orkester železarjev iz Ravne na Koroškem (Slovenija) pod ravnanjem Srećka Kovačića svirao je koračnice na dalmatinske teme, a u programu je još sudjelovala klapa Pasika iz Kostanja. Kroz program svečanog otvaranja vodila Lidija Šegvić, kojoj se potom na koncertu Vinka Coce uz pratnju slovenskih pihalnika (gosti su bili klapa Poljica iz Tugara te klapa Pasika) na školskom igralištu pridružila kolegica iz Slovenije Špela Šavc.

 

Objavljeno: 10. srpnja 2004.    
IZVOR: "Slobodna Dalmacija"

 

U KOSTANJAMA OD 24. DO 30. SRPNJA, 2005.

Dani Mile Gojsalić

KOSTANJE - Brojnim kulturnim i popratnim događanjima u Kostanjama će se, od 24. do 30. srpnja, odvijati 3. dani Mile Gojsalić, u organizaciji KUD-a Mila Gojsalić i Mjesnog odbora Kostanje.
Samo otvaranje ove manifestacije bit će u znaku soparnika, poljičkog specijaliteta koji će na svoj osebujan način predstaviti književnik i gurman Veljko Barbieri.
Uz njega gosti prve večeri bit će Ksenija Prohaska, Anatolij Kudrjavcev, Joško Belamarić, Jakša Fiamengo, Lujo Medvidović i Petar Rodić koji će se okupiti pred rodnom kućom legendarne hrvatske junakinje iz 16. stoljeća koja je omogućila Poljičanima da poraze Turke. Upravo u njezinu čast, organizatori su pokrenuli ovu manifestaciju koja nastoji očuvati povijesnu i kulturnu baštinu, kao i tradicijske vrijednosti Poljica, drevne starohrvatske knežije.
Dani Mile Gojsalić bit će obilježeni poetskom večeri Nikole Miličevića, klapskim susretima u kojima će nastupiti Prvi komin Snježanin (Zagreb), Luka (Rijeka), Vokalisti Salone (Solin), Ošjak (Vela Luka), Puntari (Omiš) i klapa Pasika (Kostanje). Promovirat će se monografije Poljički Parnas dr. Nedjeljka Mihanovića i Dalmacija u moru svjetlosti - od antike do kraja 20. stoljeća Bože Mimice, a na programu je i violinski koncert klasične glazbe. Nastupi učenika osnovnih škola, kao i sportski susreti popratni su dio ove manifestacije koja je ove godine dobila kao priznanje Plaketu grada Omiša. U praćenje programa u Kostanjama uključit će se i Hrvatska radiotelevizija.

Merien JELAČA
 
 

Objavljeno: 14. srpnja 2005.    
IZVOR: "Slobodna Dalmacija"

 

     Back                                                                                                         Top of page